Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 2. 2022

Bonitační řád Klubu chovatelů chrtů

Bonitační řád Klubu chovatelů chrtů z.s.

  1. Bonitace je odbornou chovatelskou činností, která na základě poznatku o exteriérových a povahových přednostech, nedostatcích a vadách v porovnání s platnými standardy FCI a na základě posouzení bonitovaného jedince slouží k určení chovné upotřebitelnosti. Je vodítkem při výběru chovných párů
  2. Úspěšné absolvování bonitace je základní podmínkou pro zařazení do chovu v  Klubu chovatelů chrtů.  (dále jen „KCHCH“). Platí pro celý život jedince.
  3. Bonitace provádějí tříčlenné komise určené Výkonným výborem KCHCH (dále jen „výbor KCHCH“), složené z posuzovatele exteriéru a členů chovatelské komise KCHCH.
  4. Posuzování na bonitacích musí být provedeno podle platných standardů FCI . Výsledek bonitace se zapisuje do průkazu původu označením chovný nebo nechovný.
  5. Výbor KCHCH je oprávněn nařídit opakování bonitace zejména v případě:
    1. Nedodržení tohoto bonitačního řádu (dále jen „BŘ“)
    2. Oprávněné pochybnosti o identitě bonitovaného jedince.
  6. Proti rozhodnutí bonitační komise má majitel bonitovaného psa právo odvolat se k výboru KCHCH. Musí tak učinit nejpozději do jednoho měsíce po obdržení výsledku bonitace, a to doporučeným dopisem, ve kterém uvede důvody svého odvolání. Vyhoví-li výbor KCHCH, bude se bonitace opakovat před zvláštní komisí při nejbližší bonitaci. Odvolání se zasílá hlavnímu poradci chovu.

Všeobecná ustanovení

  1. Bonitace se mohou zúčastnit jedinci, kteří se mohou prokázat platným průkazem původu (dále jen PP),jsou v trvalém držení majitele a splňují věkový limit.

 

  1. U importovaných jedinců je povinností majitele předvést je k posouzení i tehdy, pokud absolvovali zkoušku způsobilosti v zemi, kde byli zakoupeni a musí být přeregistrováni v plemenné knize (dále jen „PK“).
  2. Bonitace se mohou zúčastnit pouze zdravá zvířata. Posuzovatel je oprávněn vyloučit z posuzování jedince prokazatelně nemocného nebo jinak zanedbaného  a z posuzování se vylučují agresivní jedinci.
  3. Věková hranice jednotlivých plemen chrtů pro chovnost je:
    1. Vipet – pes i fena ode dne ukončených 14ti měsíců věku, fena do 8 let věku, pes bez omezení.
    2. Italský chrtík – pes i fena ode dne ukončených 14ti měsíců věku, fena do 8 let věku, pes bez omezení.
    3. Ostatní chrti – pes i fena ode dne ukončených 17ti měsíců věku, fena do 8 let věku, pes bez omezení.

 

  1. Věkové hranice musí být dosaženo v měsíci konání bonitace.
  2. Mohou chybět maximálně 2x M3 a jeden zub ze skupiny premolárů. O výjimkách, na základě žádosti majitele, rozhoduje Výkonný výbor KCHCH.

Přihlášky na bonitaci

  1. Pořadatel bonitací ( výbor KCHCH) je povinen řádně a včas informovat své členy o místě, datu pořádání bonitace a umožnit jim tak účast na pořádaných akcích.
  2. Přihlášky na bonitaci jsou písemné a obsahují: plné jméno psa/feny, datum narození psa/ feny, číslo zápisu v plemenné knize PK), jména obou rodičů s čísly zápisu v PK a plné jméno a úplnou adresu majitele.
  3. Přihlášku spolu s přílohami (i doklad o zaplacení  bonitačního poplatku) zasílá majitel bonitovaného jedince na adresu hlavního poradce chovu (přednostně elektronicky nebo poštou).
  4. Pořadatel je povinen zkontrolovat, zda u přihlášeného psa nedochází k opakované bonitaci. Poplatek za bonitaci je splatný s podáním přihlášky.

Povinnosti pořadatele bonitace

  1. Zajistit 3 týdny před konáním bonitace delegaci posuzovatelů exteriéru psů. Obsazení posuzovatelů navrhuje výboru hlavní poradce chovu (HPCH), který rovněž zajišťuje jejich delegaci. Zajistit také účast ostatních členů bonitační komise.
  2. Každoročně  KCHCH průběžně zveřejní pro potřeby chovatelů a majitelů dosažené výsledky.

 

 

Tento bonitační řád vstoupil v platnost schválením Valnou hromadou KCHCH  dne  18.3.2017.